Atletiek jonathan  

Bowls

Bij deze zogeheten precisiesport wordt gespeeld met afgeplatte ballen welke de naam bowls dragen. Het doel van het spel is om de bowls op een dusdanige manier te rollen dat deze zo dicht mogelijk bij de kleinere doelbal terecht komen. Deze doelbal draagt de naam jack of kitty. Bowls wordt zowel solo als in teams van twee, drie of vier spelers gespeeld, waarbij elke speler over vier bowls beschikt. Spelers krijgen een punt voor elke bowl die dichter bij de jack ligt in vergelijking met de tegenstander.

Het bijzondere aan dit spel is toch wel de vorm van de bowls. Deze zijn namelijk niet helemaal rond, maar hebben eerder de vorm van een kaaswiel. De volledige bowl weegt 1.200 gram, waarbij het gewicht op een ongelijke manier is verdeeld. Er is een zware kant met daarop een stip en een lichte kant met daarop een cirkel. Deze ongelijke gewichtsverdeling zorgt ervoor dat er met effect gespeeld kan worden en de bowl af zal wijken naar de kant met daarop de stip, de zware kant dus.

Het spelletje bowls kan men zowel binnen als buiten spelen, echter wordt het in Nederland altijd binnen gespeeld. De matten waarop men speelt meten minstens 30 meter lang en 4 meter breed.